Voor elk kind een passende plek, ook als hij extra ondersteuning of extra aandacht nodig heeft. Dat is het uitgangspunt van passend onderwijs. Bij PIT hebben we het over passende kinderopvang en passend onderwijs. Door opvang en onderwijs te combineren en als één team vanuit één visie te werken kunnen we met al onze activiteiten optimaal aansluiten op de ontwikkelingsfasen en behoeften van uw kind. We gaan uit van de mogelijkheden en houden rekening met de beperkingen van uw kind.
Een passende onderwijsplek kan zijn op het kindcentrum waar u uw kind heeft aangemeld, maar ook op een ander kindcentrum dat beter kan inspelen op de ondersteuning die uw kind nodig heeft of in het speciaal (basis)onderwijs.
Samenwerking
Om duidelijk te maken welke ondersteuning het onderwijs kan bieden, hebben alle scholen in Nederland een schoolondersteuningsprofiel (SOP) opgesteld. Om duidelijk te maken om welke ondersteuning dat bij ons als kindcentrum gaat, hebben we in lijn met het SOP voor het onderwijs een kindcentrumondersteuningsprofiel(KOP) opgesteld.
Het samenwerkingsverband Drechtsteden ondersteunt ons basisonderwijs bij de uitvoering ervan. Dat heeft daarvoor een ondersteuningsplan (OP), een wettelijk verplicht verantwoordingsdocument, opgesteld. Dit plan geeft aan hoe het samenwerkingsverband de organisatie en de financiering van passend onderwijs vormgeeft. Het OP van ons samenwerkingsverband kunt u vinden op de site van het samenwerkingsverband.
Ondersteuning
De belangrijkste zorg is uw kind en die zorg delen wij met u. Wij bieden graag de beste ondersteuning die er is, binnen de mogelijkheden die wij hebben. Daarover overleggen wij graag met u. Samen bereiken we meer dan elk van ons afzonderlijk. Soms is er meer ondersteuning nodig. Die betrekken wij dan van 'buiten'. Dat gaat in eerste instantie via een ondersteuningsteam. De pedagogisch medewerker/leerkracht en de intern begeleider kunnen met toestemming van u voorstellen uw kind te bespreken in dit ondersteuningsteam. De teamleden hebben het dan over de gesignaleerde zorgen over een kind en/of gezin en/of omgeving, beoordelen en wegen die zorgen, stellen een afgestemd maatwerkarrangement vast en kunnen handelings- of verwijzingsadviezen geven.
Externe ondersteuningsinstanties
Fysiotherapie en logopedie
Twee dagen per week hebben we één van deze specialisten in het gebouw. De kinderen kunnen makkelijk naar hen toe en onze professionals kunnen vragen eens mee te kijken bij een kind van wie ze zich afvragen of hij wel het juiste aanbod krijgt.
Jeugdgezondheidzorg
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Juist bij kinderen is het goed om tijdens de groei tijdig mogelijke problemen met bijvoorbeeld ogen of oren te signaleren. Natuurlijk is er ook de huisarts, maar die wordt meestal pas ingeschakeld als er gezondheidsklachten zijn. De jeugdarts probeert die klachten te voorkomen. De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige zijn de deskundigen bij uitstek als het gaat om de lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van kinderen. Kinderen in het basisonderwijs worden twee keer onderzocht (in groep 2 en groep 7).
Groep 2 (5-6 jaar)
Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de gezondheid van een kind, krijgen ouders de vraag een digitale vragenlijst in te vullen. De antwoorden op deze vragen worden opgenomen in het digitale dossier van het kind en vertrouwelijk behandeld. Het gezondheidsonderzoek van kinderen uit groep 2 bestaat uit de volgende onderdelen:
- het meten van lengte en gewicht en controle van de ogen en oren
- een afspraak van de ouders met de jeugdarts
- het invullen van een observatielijst door de leerkracht.
De antwoorden uit de vragenlijsten, de resultaten van de metingen en/of de observaties van de leerkracht kunnen aanleiding zijn om de ouders en het kind uit te nodigen voor een vervolggesprek.
Groep 7 (10 -11 jaar)
Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de gezondheid van een kind, krijgen ouders de vraag een digitale vragenlijst in te vullen. De antwoorden op deze vragen worden opgenomen in het digitale dossier van het kind en vertrouwelijk behandeld. Het gezondheidsonderzoek van kinderen uit groep 7 bestaat uit de volgende onderdelen:
- het meten van lengte en gewicht
- indien nodig controle van de bloeddruk
- het invullen van een observatielijst door de leerkracht.
De antwoorden uit de vragenlijsten, de resultaten van de metingen en/of de observaties van de leerkracht kunnen aanleiding zijn om de ouders en het kind uit te nodigen voor een vervolggesprek.
Voor vragen of een afspraak met de Jeugdgezondheidszorg kunt u contact opnemen met het contactbureau van Jong Jgz.