Waar kinderen tot 7 jaar vooral spelen en spelend leren, gaat het vanaf groep 4 in het onderwijs met name om leren en lerend spelen. Wat niet verandert, is dat we ieder kind de aandacht en ondersteuning blijven bieden die hij nodig heeft om zijn talenten te ontwikkelen. In het basisonderwijs leren kinderen Nederlands en rekenen en krijgen ze ook wereldoriëntatie (aardrijkskunde, biologie, geschiedenis, natuurkunde en techniek), kunstzinnige oriëntatie (beeldende vorming, muziek, drama en dans), bewegingsonderwijs en Engels. In de Wet Primair Onderwijs staan uitgangspunten, doelstellingen en kerndoelen van het basisonderwijs. De kerndoelen beschrijven wat een kind tot en met groep 8 aangeboden moet krijgen, maar hoe dit gebeurt en met welke methode is aan ons als kindcentrum. U leest hier welke methodes wij hanteren.
Naar het voortgezet onderwijs
In de overgang van ons kindcentrum naar het voortgezet onderwijs speelt de schoolkeuze een cruciale rol in de toekomst van een kind. Vroeger werd deze keuze vaak gemaakt op basis van een strikt hiërarchisch systeem, terwijl we nu veel meer kijken naar een horizontale indeling van niveaus. Hierbij ligt de focus op een evenwichtige afstemming tussen theoretische en praktische vaardigheden, maar vooral ook aan waar het kind gelukkig van wordt en waar zijn interesses liggen. Een kind dat gemakkelijk theorie begrijpt, kan bijvoorbeeld veel plezier beleven aan praktische werkzaamheden, terwijl een kind dat praktisch ingesteld is, misschien niet altijd even geïnteresseerd is in theoretische stof.
Het schoolkeuzetraject begint bij ons in groep 7, waar leerkrachten met ouders en kinderen in gesprek gaan over de verschillende onderwijsmogelijkheden. Eind september of begin oktober van groep 8 worden er informatieve avonden of bijeenkomsten georganiseerd. Ouders met hun kind in groep 7 zijn ook welkom. Tijdens deze sessies krijgen ouders en kinderen uitgebreide informatie over de verschillende schooltypes, de onderwijsaanpak en de mogelijkheden die iedere school biedt. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om ouders en kinderen te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze, waarbij zowel de voorkeuren van het kind als de mogelijkheden van de scholen in overweging worden genomen.
Het doel van dit schoolkeuzetraject is ervoor te zorgen dat elk kind een onderwijsomgeving vindt waarin het zich goed kan ontwikkelen en gelukkig kan zijn. De schoolkeuze komt in goed overleg tussen ons als kindcentrum en de ouders tot stand. Hierbij zijn van belang:
- de resultaten van acht jaar onderwijs, vastgelegd in het kindvolgsysteem (ParnasSys)
- het rapport
- aandachtspunten zoals onder andere huiswerkhouding, gedrag en motivatie
- het overleg van leerkrachten van groep 6, 7, 8, directeur, teamleider en intern begeleider
- de wens van het kind en zijn ouder(s)
- de resultaten van de doorstroomtoets, die de kinderen vanaf eind januari maken.
Scholen voor voortgezet onderwijs organiseren open dagen en voorlichtingsavonden. Uw kind en u krijgen dan informatie over de overstap naar het voortgezet onderwijs en over de mogelijkheden van de diverse schooltypen (vmbo, havo, vwo). Datum, tijd en plaats van de voorlichtingsavonden worden tijdig bekendgemaakt. Aanmelden bij de school voor voortgezet onderwijs vindt plaats in maart.
Via deze link kunt u de uitstroomgegevens van ons kindcentrum bekijken:
https://scholenopdekaart.nl/basisscholen/Heerjansdam/23024/christelijk-kindcentrum-de-rank/