Jonge kinderen tot 7 jaar leren razendsnel en steeds weer nieuwe dingen, vooral door te ontdekken en te spelen. Dat stimuleren we doelgericht met allerlei activiteiten die daarbij passen. In groep 1/2 werken we - net als bij de peuters - met thema’s die dicht bij de belevingswereld van de kinderen liggen. We creëren een veilige en uitdagende omgeving waarin de kinderen vanuit zelfvertrouwen en nieuwsgierigheid op ontdekkingstocht gaan en zo spelend leren. Ook zorgen we voor veel beweging, zowel binnen als buiten. Zo kan ieder kind zich sociaal-emotioneel en motorisch, maar zeker in groep 3 ook op het gebied van taal - lezen en schrijven - en rekenen optimaal ontwikkelen.
Doorlopende ontwikkellijn
Door met ontwikkellijnen te werken zien de leerkrachten precies welke kinderen extra aandacht en/of uitdaging nodig hebben. Zo leggen we een goede basis voor het formele leren in de volgende fase, van 7 tot 13 jaar. Vanuit die doorgaande ontwikkellijn bieden we de kinderen vanaf 4 jaar tot aan het voortgezet onderwijs de combinatie van formeel (het basisonderwijs) en informeel (de buitenschoolse opvang) ontwikkelen. De lessen, projecten en bijzondere activiteiten vullen elkaar aan. Denk aan rekenonderwijs over maten en gewichten (formeel) en met de groep koken (informeel) aan de hand van een recept met allerlei ingrediënten in verschillende hoeveelheden. Zo zorgen we iedere dag opnieuw voor een rijk ontwikkelaanbod waarbij al onze activiteiten goed aansluiten op de ontwikkelfasen en behoeften van ieder kind.
Goed om te weten
- Is uw kind 3 jaar, dan kunt u hem aanmelden voor het basisonderwijs. Uiterlijk 10 weken voordat uw kind 4 jaar wordt, moet uw kind zijn aangemeld.
- Gezien de doorgaande ontwikkellijn van 0 tot 13 jaar die wij bieden, kunt u ook voor ons kiezen als uw kind bij ons naar het kinderdagverblijf of de peuterspeelgroep gaat, maar dat hoeft niet. Scholen op de kaart geeft u een beeld van het basisonderwijs in uw gemeente.
- Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag uw kind van de overheid wendagen hebben, die net als het basis- en voorgezet onderwijs door de overheid worden betaald. Het gaat dan om maximaal tien keer een ochtend of middag in groep 1/2. De directeur of teamleider van uw kindcentrum stemt dit met u af.
- Uw kind mag vanaf 4 jaar naar het basisonderwijs. De leerplicht begint op de eerste dag van de nieuwe maand nadat uw kind 5 jaar is geworden. Tegenover de leerplicht stellen wij het ontwikkelrecht van de kinderen.
- Het is wettelijk vastgelegd dat een kind in de basisonderwijsperiode minimaal 7.520 uur onderwijs aangeboden krijgt. Deze uren zijn bij het onderwijs van PIT verdeeld over acht leerjaren met minimaal elk 940 uur. De Onderwijsinspectie controleert op de naleving van deze regels. Alleen in bijzondere situaties kunt u aanvragen.
- Bij de meeste kinderen gaat hun ontwikkeling gewoon goed dan wel met wat ups en downs volgens een opklimmende leerlijn. Een aantal kinderen heeft in het onderwijs extra aandacht of bijzondere ondersteuning nodig. U leest er hier meer over.
- Onze kindcentra werken met een continurooster in het onderwijs. Dat wil zeggen dat de kinderen tussen de middag met elkaar eten en spelen.
- We staan voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs. U leest er hier meer over.
Aanmelden
Als u vragen heeft of een afspraak wilt maken om de sfeer op een of meer van onze kindcentra te proeven, kunt u vrijblijvend contact opnemen met die kindcentra.
U kunt uw kind online aanmelden voor het basisonderwijs op het kindcentrum van uw keuze. Doe dit uiterlijk 10 weken voordat uw kind vier jaar wordt of, bij een tussentijdse aanmelding (bijvoorbeeld bij een verhuizing) 10 weken voordat u wilt dat uw kind bij ons begint. Als u uw kind later aanmeldt, kan het zijn dat wij hem niet op tijd kunnen plaatsen. Een aanmelding kan leiden tot een inschrijving, maar dat is niet altijd het geval. Vanaf de aanmelding geldt namelijk de zorgplicht voor het kindcentrum van uw keuze. Dat neemt na uw aanmelding contact met u op en heeft 10 weken de tijd om op grond van het kindcentrumondersteuningsplan (KOP) te beoordelen of uw kind daar de noodzakelijke ontwikkeling kan worden aangeboden. Als dat het geval is, volgt de inschrijving. De directeur of teamleider van het kindcentrum nodigt u en uw kind dan uit voor een gesprek. Daarin krijgt u informatie over het kindcentrum, maar staat vooral uw kind centraal. Tegelijkertijd vult u samen het inschrijfformulier in of loopt u dit samen door op volledigheid. Wij willen graag, net als u, dat uw kind zo een goede start kan maken.
Passend onderwijs
Voor elk kind een passende plek, ook als hij extra ondersteuning of extra aandacht nodig heeft. Dat is het uitgangspunt van passend onderwijs. Als u denkt dat uw kind extra hulp of zorg nodig heeft, dan is het belangrijk dat u dit bij de aanmelding doorgeeft. Heeft u informatie over of adviezen voor uw kind die u heeft gekregen vanuit het consultatiebureau, het kinderdagverblijf of de peuterspeelgroep dan horen we dat graag van u. We kunnen dan onderzoeken welke ondersteuning en begeleiding uw kind nodig heeft. Bij een verhuizing krijgen we hiervoor het onderwijskundig rapport van de vorige school. Als er speciale zorg nodig is, doen we u binnen zes weken na uw aanmelding een passend aanbod. Kunnen we uw kind niet voldoende ondersteunen, dan zoeken we binnen diezelfde zes weken, samen met u, een betere plek. We mogen deze termijn één keer met maximaal vier weken verlengen. Uw kind blijft aangemeld bij een van onze kindcentra, totdat we samen met u een geschikte andere school/ander kindcentrum hebben gevonden. We houden zoveel mogelijk rekening met uw voorkeuren, bijvoorbeeld voor een bepaalde onderwijsrichting of de maximale afstand tussen uw huis en de school/het kindcentrum. Als u uw kind op tijd heeft aangemeld en uw kind op 1 augustus nog niet is toegelaten, heeft hij recht op een tijdelijke plaatsing op het kindcentrum van aanmelding.
Ons kindcentrum voor speciaal basisonderwijs De Burcht in Ridderkerk heeft een ander aannamebeleid. Klik hier voor meer informatie.
Werkwijze en doelen groep 1/2
Beredeneerd aanbod
Spelenderwijs leren vindt plaats binnen een thematisch aanbod. Doelgerichte en betekenisvolle activiteiten vormen de basis van ons aanbod. Vanuit de observaties en het bijhouden van het ontwikkelvolgsysteem brengt de leerkracht de onderwijsbehoeften van het kind in kaart. Deze behoeften worden gekoppeld aan ontwikkelingsdoelen. Het beredeneerd aanbod is het vertrekpunt van de themavoorbereiding waarbij we ook aansluiten op de interesses van de kinderen. Voor deze themavoorbereiding werken de leerkrachten van groep 1/2 en 3 nauw samen, zodat er een doorgaande lijn is. Om de nieuwsgierigheid en belangstelling van de kinderen te stimuleren is de themavoorbereiding een dynamisch werkdocument dat we in lijn brengen met de weekplannen. Het themaplan wordt door de leerkracht regelmatig geëvalueerd en bijgesteld op onder andere de doelen, de spontane inbreng en de observaties van de kinderen. Deze evaluatie en eventuele bijstelling doet de leerkracht vanuit expertise en wordt niet extra geadministreerd. Is een individuele aanpassing nodig, dan wordt dit wel geadministreerd in het dossier van het kind in Leeruniek.
Werken vanuit een beredeneerd aanbod biedt structuur, sturing en kwaliteit.
Doelen
We werken aan de doelen van BOSOS. BOSOS is een ontwikkelingsvolgmodel voor groep 1 en 2 en staat voor:
- Beredeneerd aanbod
- Observeren
- Signaleren
- Opbrengstgericht
- Specifiek voor jouw praktijk
Met behulp van dit observatiesysteem volgen wij nauwkeurig ieder kind in zijn ontwikkeling. We kijken naar de grote en fijne motoriek, de taal- en rekenontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. De leerkracht helpt de kinderen hierbij. In groep 2 worden van Cito de toetsen ‘Rekenen voor kleuters’ en ‘Taal voor kleuters’ afgenomen.
Wij zijn gericht op de ontwikkeling van hoofd, hart en handen. Concreet willen wij dat kinderen:
- zich veilig en geborgen voelen
- trots zijn op zichzelf omdat zij optimaal hun talenten hebben ontwikkeld
- kunnen reflecteren op hun eigen leerproces en mogelijkheden.
Heterogene groep
We werken met een heterogene groep 1 en 2. Op deze manier leert een kind hoe het is om de jongste van de groep te zijn en dat hij veel van een ander kind kan leren, hulp kan vragen en kan observeren hoe een ander kind iets wat hij al geleerd heeft doet. De oudste kinderen leren op hun beurt hoe het is om de oudste te zijn, dat het normaal is bepaalde dingen al te weten (of te kunnen) die een ander nog niet weet (of kan) en hoe je een ander kind op een gepaste manier kunt helpen.
De dag
Onze dag begint altijd met een inloop, waarbij de kinderen zelfstandig leren werken met ontwikkelingsmateriaal. Verschillende ontwikkelingsgebieden komen hierbij aan bod, zoals:
- taal- en rekenvaardigheden (o.a. rijmen, tellen)
- sociale vaardigheden (o.a. samenwerken, op je beurt wachten bij memory)
- motorische vaardigheden (o.a. kralen rijgen).
De leerkracht biedt tijdens deze inloop een groepje kinderen extra zorg. In een cyclus van ruim een week komen alle kinderen een keer bij de leerkracht werken.
We openen de dag met een gebed en zingen Bijbelse liedjes. Ook luisteren we naar het Bijbelverhaal en praten hierover. We gebruiken hierbij de https://www.trefwoord.nl methode Trefwoord. We bidden/danken ook bij de lunch en aan het einde van de dag.
Gedurende de dag hebben we een aantal kringactiviteiten. We doen dan reken- (o.a. met inzet van Met Sprongen Vooruit), taal- of groepsvormingsspelletjes. Vaak sluiten de kringactiviteiten aan bij het coöperatief leren. Elk kind kan op zijn eigen niveau hier actief aan meedoen. Een voorbeeld: het doel van de kringactiviteit is rijmen. Elk kind krijgt een kaartje met daarop een afbeelding. Vervolgens lopen de kinderen rond om op zoek te gaan naar een ander kind met het bijbehorende rijmkaartje. Op die manier zijn alle kinderen actief bezig en betrokken.
De kleuters vergroten al spelend binnen thema’s hun kennis en vaardigheden. Deze thema’s worden zorgvuldig gekozen en voorbereid, zodat er diverse reken- en taaldoelen aan bod komen. Verder zijn er elke week wisselende activiteiten die de kinderen zelf mogen kiezen op het grote Smartboard. Tijdens de speelwerkles zet de leerkracht ontwikkelingsmateriaal in dat de kinderen zelfstandig kunnen pakken uit de diverse kasten. Het lokaal is met diverse hoeken ingericht:
- groep 3-hoek
- huishoek
- bouwhoek
- constructiehoek
- krijtbord
- speelhoek.
Tijdens elk thema wordt de speelhoek aangepast. Zo kan het zijn dat er ineens een restaurant in de groep staat en worden bij het thema Sinterklaas een stoomboot en de inpakkamer gemaakt. De leerkracht helpt waar nodig de kinderen bij het maken van een knutselwerkje of bij het (leren) spelen, geeft kleine groepjes kinderen extra begeleiding en begeleidt de kinderen bij het zelfstandig problemen leren oplossen en elkaar op een juiste manier helpen.
Het thema
Tijdens het eerste thema na de zomervakantie verkennen we de groep en leren we elkaar beter kennen. De regels, afspraken, routines en liedjes worden herhaald. Ook wordt er geknutseld en getekend over het kindcentrum, de groep en onszelf. Verder worden alle kringactiviteiten aangepast aan het thema 'naar school' in relatie tot het thema van De Noordwijkse Methode dat in de eerste periode centraal staat. Zo doen we namenspelletjes, bouwen we met blokken het kindcentrum na, tellen we hoeveel kinderen er in de groep zitten, bekijken we met welke letters onze namen beginnen en nog veel meer!
Lezen en voorgelezen worden vinden wij zeer belangrijk voor de taalontwikkeling. In de groep zijn dan ook altijd voldoende (prenten)boeken te vinden die aansluiten bij het thema van dat moment.
In groep 1/2 zijn twee laptops beschikbaar voor de kinderen.