Alles over ons

Strategie & beleid

Als kindcentrum zetten we ons in voor voortdurende ontwikkeling en verbetering om de kwaliteit van ons onderwijs te waarborgen.

Ons jaarplan en onze doelen tot 2029

Ons jaarplan is te vinden in BOS en gebaseerd op de evaluatie van vorig jaar en het strategisch beleidsplan van PIT. Aan de hand hiervan hebben we doelen geformuleerd waar we tot 2029 mee aan de slag zijn.

Evaluatie juni 2023

Onderwerp

Evaluatie 2023-2024

Doel

Vergaderstructuur

Onze overleggen kunnen effectiever

Voor 2024-2025 hebben we een cyclus en structuur die voldoende tijd geven voor een effectieve invulling en ruimte bieden voor de PDCA-cyclus. Met behulp van ontwikkelkaarten laten we de borgingsonderdelen regelmatig terugkomen.

Lessen duurzaamheid

We bieden wel al lessen duurzaamheid aan, maar we hebben dit nog niet gekoppeld aan doelen die we willen bereiken.

We zien duurzaamheid als een onderdeel van het rentmeesterschap van deze aarde en vanuit onze christelijke identiteit vinden wij het belangrijk om kinderen bewust te maken van het belang van het verantwoordelijk omgaan met de leefomgeving die ons is toevertrouwd.

Lessen burgerschap

We bieden wel al lessen persoonlijk en maatschappelijke burgerschap, maar houden nog niet bij welke doelen we dekken.  

2024-2025 bieden we maatschappelijk en persoonlijk burgerschap aan. Eind 2024-2025 hebben we goed in beeld aan welke doelen de lessen burgerschap moeten voldoen en houden we bij welke doelen behandeld zijn. Dit doen we op dezelfde wijze als bij de Noordwijkse Methode. Er is een borgingsdocument burgerschap opgesteld.

Lessen digitale geletterdheid

Wij hebben geen structureel aanbod voor digitale geletterdheid

Aan het einde van onderwijsjaar 2024-2025 hebben we een borgingsdocument voor digitale geletterdheid en staat ons aanbod voor de door het ministerie gestelde doelen.

Kwaliteit onderwijs/

vakspecialisten

Voor onze populatie zouden we de resultaten voor rekenen, taal/spelling en lezen graag wat hoger zien.

September 2027 willen we op een wijze met vakspecialisten werken die voor een goed leerrendement zorgt.

In 2024-2025 volgen de specialisten een training/opleiding.

In 2025-2026 gebruiken de specialisten het jaar om dit praktisch een juiste invulling te geven.

In 2026-2027 wordt deze manier van werken gefinetuned.

In 2027-2028 willen we ervaren dat het leerrendement structureel hoger ligt.

Mentorgroepen

We zijn in 2024-2025 begonnen met het werken met mentorgroepen. Zo is er meer aandacht voor elk kind van de groep. De groep wordt over meerdere professionals verdeeld. De betreffende professional heeft contact met de ouders over het welbevinden van het kind.

We werken met een team van meerdere professionals op één groep. De groep zal gesplitst worden in twee mentorgroepen. Meerdere keren per week is het mentortijd. Er wordt in kleine settings gegeten en met elkaar gesproken over wat je zoal bezig houdt en hoe het met je gaat. Het doel is de betrokkenheid onderling en de relatie met de mentor te intensiveren, zodat het kind zich dagelijks gezien en gehoord voelt.

Mentorgesprekken

We merken dat kinderen zich weinig verantwoordelijk voelen voor hun eigen leerproces wat gevolgen heeft voor de werkhouding.

Aan het einde van 2024-2025 ligt er een cyclus waarin de gesprekken plaatsvinden voor 5-8. Tijdens de gesprekken tussen het kind en de mentor wordt besproken hoe het hoe het sociaal en cognitief met het kind gaat. Wat het kind zou willen veranderen en wat heeft het daarvoor nodig? Het kind is vooral diegene die praat. De professional stelt zich op als coach. Dit verloopt volgens een bepaalde cyclus.

Zorgstructuur

We bieden de kinderen de begeleiding die nodig is. De administratie hiervan kan beter.

Aan het einde van 2024-2025 hebben we een juiste wijze van administreren:

  • Noteren welk extra aanbod het kind gehad heeft met welk resultaat
  • Iedereen gebruikt de onderwijsplanen en borgingsdocumenten
  • Iedereen kan interventies in het onderwijsplan noteren wanneer uit de analyse blijkt dat het nodig is.
  • Er is een zorgroute voor de 5 niveaus en deze wordt gehanteerd.

Rapportfolio

We willen zonder cijfers gaan werken. Om dat met elkaar te bereiken willen we met elkaar bespreken hoe we dat kunnen doen en hoe we het portfolio dan vorm zouden moeten geven. Toetsen willen we afnemen voor de analyse van de leerkracht.

Aan het einde van 2024-2025 hebben we rapportfolio die aansluit bij het werken zonder cijfers en waar het kind zelf ook input voor levert.

Invulling dagprogramma

We hebben de intentie om in 2025-2026 met een concept te gaan werken weer meer ruimte is voor:

  • rust/ontspanning
  • Afwisseling formeel en informeel leren
  • Tijd om in rust ook de creatieve vakken in te plannen
  • Mentortijd en mentorgesprekken

Aan het einde van 2024-2025 hebben we voor alle groepen een rooster die qua invulling voldoet aan de hiernaast genoemde punten. In 2025-2026 kunnen we volgens dit rooster gaan werken

 

Er wordt aan deze doelen gewerkt met behulp van:

  • Borging en evaluatie
  • Werkgroep
  • Themabordsessies
  • Teamvergadering thema

In BOS staan alle projecten voor de komende vier jaar uitgewerkt.

Scholingsplan

 

Ons scholingsplan 2024/2025

Als kindcentrum zetten we ons in voor voortdurende ontwikkeling en verbetering om de kwaliteit van ons onderwijs te waarborgen. Hieronder vindt u ons scholingsplan voor het onderwijsjaar 2024-2025, dat gericht is op het versterken van onze expertise en het verbeteren van ons aanbod. Deze doelen zijn ook te koppelen aan doelen van ons strategisch beleidsplan. Hoe we aan deze doelen werken ziet u in BOS.

 

1. Vergroten van vakexpertise

  • Vakcoördinatoren: onze vakcoördinatoren zullen hun expertise in hun vakgebied verder ontwikkelen. Dit omvat gerichte scholing en begeleiding om hun rol en impact te versterken. De rekencoördinator volgt een opleiding volgen tot rekenspecialist.
  • Doel: verbeteren van de inhoudelijke kennis en de didactische vaardigheden in rekenen, taal en lezen.

2. Differentiatie en spelend leren

  • Ondersteuning: we zullen intensieve begeleiding krijgen van collega’s gespecialiseerd in De Noordwijkse Methode om onze differentiatie en spelend leren te verbeteren.
  • Doel: effectiever inspelen op de diverse onderwijsbehoeften van kinderen en de implementatie van spelend leren optimaliseren.

3. Groepsmanagement en lesstructuur

  • Verbetering: we zullen het EDI-model (Effectieve Directe Instructie) sterker en structureler toepassen en de lessen conform De Rank-afspraken meer eenduidig vormgeven.
  • Doel: verhogen van de effectiviteit van ons groepsmanagement en de structuur van onze lessen.

4. Leeruniek en analyse

  • Focus: we zullen ons richten op een betere werking van het Leeruniek-systeem door het verbeteren van analyse, interventies en administratie.
  • Doel: verbeteren van ons gedifferentieerd aanbod door efficiënter gebruik van het systeem.'

5. Zorg en onderwijsplannen

  • Zorg: we willen stappen zetten in het gebruik van de vijf niveaus van zorg en het schrijven van concrete onderwijsplannen voor kinderen met een eigen leerlijn.
  • Doel: optimaliseren van de zorgstructuur en het schrijven van duidelijke plannen voor maatwerkonderwijs.

6. Begeleiding en ondersteuning

  • Vacature groep 1/2: de nieuwe collega voor groep 1/2 zal intensief worden begeleid om de kwaliteit te waarborgen en de kennis te krijgen van de wijze waarop de kinderen pedagogisch en didactisch begeleid worden. Op die manier waarborgen we de kwaliteit van ons onderwijs.
  • Extra uren: groep 3/4 krijgt meer onderwijsassistenturen om de focus te leggen op spelend leren.

7. Professionele cultuur en feedback

  • Ontwikkeling: we zullen werken aan het verbeteren van onze professionele cultuur en het geven en ontvangen van feedback.
  • Doel: creëren van een constructieve werkomgeving en het versterken van feedbackvaardigheden.

8. Onderwijsconcept 2025

  • Concept: we zullen ons voorbereiden op de implementatie van een nieuw onderwijsconcept in september 2025. Het bestuur onderzoekt momenteel de onderwijstijden en de financiële ruimte voor dit plan.
  • Doel: het onderwijsconcept zal ons helpen om de kwaliteit verder te verbeteren en ons te onderscheiden van andere kindcentra.

Begeleiding: we zetten diverse vormen van begeleiding en trainingen in, waaronder:

  • De Noordwijkse Methode
  • Professioneel Team met Passie en Plezier
  • Klimrust
  • Leeruniek
  • MijnRapportfolio
  • Training ‘Geef Mij de Vijf’.

Wij geloven dat deze inspanningen zullen bijdragen aan een sterkere en meer effectieve ontwikkelomgeving voor onze kinderen en een ondersteunende werkplek voor onze medewerkers. We kijken ernaar uit om samen met onze kinderen en ouders deze stappen te zetten en de komende jaren verder te groeien.