Ondersteuning – Onze zorgstructuur
Het bieden van zorg aan onze kinderen is altijd in beweging. We werken volgens het EDI-model, het komende jaar laten we ons scholen in het nog beter vormgeven van differentiatie in ons aanbod, werken met vakcoördinatoren voor de basisvakken, spelend leren in groep 3 en leren plannen en eigenaarschap.
Doelen van onze manier van werken zijn:
- afstemming van het onderwijs op onderwijsbehoeften van de kinderen en het handelingsgericht en planmatig leren omgaan met verschillen in de onderwijsbehoeften tussen de kinderen
- vroegtijdig signaleren van kinderen die extra aandacht nodig hebben (preventie) en proactief interveniëren als dreigt dat deze kinderen een achterstand oplopen
- bieden van passende onderwijsarrangementen voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften (Passend Onderwijs)
- vergroten van de competenties van leerkrachten om binnen de groep doelgericht zorg op maat te bieden aan kinderen
- geven van impulsen om de kwaliteit van het onderwijs en de zorg te verbeteren
- transparant maken en verbeteren van de zorgstructuur
- een goede overgang van risicokinderen vanuit de peuterspeelgroep naar groep 1/2 en een goede overgang van kinderen uit groep 8 naar het voortgezet onderwijs (doorgaande zorg).
Als kindcentrum zetten we ons in voor de optimale ontwikkeling van al onze kinderen. Daarvoor hebben we een uitgebreide zorgstructuur ontwikkeld zodat elk kind de ondersteuning en begeleiding krijgt die hij nodig heeft. Met deze zorgstructuur kunnen we snel en effectief inspelen op de behoeften van elk kind, zodat hij zich in een veilige en stimulerende omgeving kan ontwikkelen. Onze zorgstructuur bestaat uit de volgende elementen.
Kind- en groepsbesprekingen
Regelmatig vinden er kind- en groepsbesprekingen plaats tussen de leerkrachten, de intern begeleider en de directeur. Tijdens deze besprekingen kijken we naar de voortgang van individuele kinderen en groepen, bespreken we eventuele zorgen en plannen we interventies om het onderwijs en de ondersteuning te optimaliseren.
Intern begeleider
Onze intern begeleider is de overkoepelende verantwoordelijke voor de zorg binnen ons kindcentrum. Zij begeleidt leerkrachten in het bieden van passende ondersteuning aan kinderen en zorgt ervoor dat alle zorgprocessen soepel verlopen.
Kindcentrumanalyse
Twee keer per jaar voeren we een uitgebreide kindcentrumanalyse uit. Deze analyse geeft ons inzicht in de prestaties en ontwikkeling van onze kinderen op kindcentrumniveau. Met deze informatie kunnen we gerichte acties ondernemen om de onderwijskwaliteit te verbeteren.
Leerling in Beeld-toetsen
Ook nemen we twee keer per jaar de Leerling in Beeld-toetsen af. Deze toetsen helpen ons om de ontwikkeling van onze kinderen op verschillende gebieden te volgen en te evalueren. De resultaten van deze toetsen geven ons waardevolle informatie om ons onderwijs verder af te stemmen op de behoeften van onze kinderen op cognitief en sociaal gebied. De uitslag van de toets voor het sociale onderdeel moeten we in juni delen met de overheid.
Jaarplan en onderwijsplannen
Op basis van de gegevens uit de kindbesprekingen, groepsbesprekingen, kindcentrumanalyse, methodetoetsen en Leerling in Beeld-toetsen stellen we ons jaarplan [link Strategie & beleid jaarplan en scholingsplan] op. Dit plan vormt de basis voor onze onderwijskundige en organisatorische keuzes. Indien nodig passen we onze onderwijsplannen aan om ervoor te zorgen dat we blijven voldoen aan de behoeften van onze kinderen.
Individuele interventies in Leeruniek
Leerkrachten noteren individuele interventies en ondersteuningsmaatregelen in Leeruniek. Dit systeem stelt ons in staat om de voortgang en effectiviteit van de interventies nauwkeurig te volgen en bij te sturen waar nodig. Zo zorgen we ervoor dat elk kind de best mogelijke ondersteuning krijgt.
Voor elk kind doen wij ons best een passend aanbod te bieden. Een enkele keer kan het zijn dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen en met elkaar moeten concluderen dat de mogelijkheden voor een kind om optimaal tot ontwikkeling te kunnen komen niet op De Rank zijn. Voor een goede samenwerking is het van belang dat de verwachtingen helder zijn en dat ouders en kindcentrum als partners het kind begeleiden en er vertrouwen in elkaar is.
Wilt u weten welke ondersteuning we kunnen bieden, lees dan hier ons kindcentrumondersteuningsprofiel [link maken actie De Rank].