Kwaliteit - Kwaliteit kc De Rank

Kwaliteit

Kwaliteit van kindcentrum De Rank

Kwaliteitsonderwijs vormt de basis voor de ontwikkeling van kinderen en bereidt hen voor op een succesvolle toekomst in een maatschappij die voortdurend en in een steeds hoger tempo verandert. Op ons kindcentrum onderzoeken we continu hoe de maatschappij er uit zal zien als onze kinderen er een bijdrage aan gaan leveren. Hier passen we ons aanbod op aan waarbij we ernaar streven om aan de hoogste standaarden te voldoen, zoals gesteld door de Onderwijsinspectie en de laatste overheidsrichtlijnen.

 

Hoe wij voldoen aan de eisen van de Onderwijsinspectie

  • Leeropbrengsten: Wij hebben hoge verwachtingen van al onze kinderen en zorgen voor een stimulerend leerklimaat. We onderzoeken altijd hoe onze leerresultaten optimaal kunnen voldoen aan de referentieniveaus voor taal, rekenen en lezen. We gebruiken data-analyse om de voortgang van onze kinderen te monitoren en indien nodig tijdig bij te sturen.
  • Onderwijsproces: Ons onderwijs is systematisch en planmatig vormgegeven. We bieden een heldere leerlijn die gedifferentieerde instructie mogelijk maakt, zodat elk kind op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo kan leren. Daarnaast zorgen we voor persoonlijke begeleiding door middel van mentorgesprekken en coaching indien wenselijk.
  • Veiligheid en welbevinden: Wij creëren een veilige omgeving waarin elk kind zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt. We hebben een actief anti-pestbeleid (zie hieronder WAAR DAN?) en besteden veel aandacht aan het emotioneel welbevinden van onze kinderen door het aanbieden van de lessen van Vreedzaam aan de hand van de sociaal-emotionele leerlijnen en activiteiten die de groepsdynamiek versterken. Voor de juiste begeleiding van de sociaal-emotionele ontwikkeling kijken we ook wat er actueel speelt in de groep.
  • Kwaliteitszorg en ambitie: Ons kindcentrum werkt continu aan verbetering. Wij hebben een interne kwaliteitszorgcyclus waarbij we periodiek onze onderwijspraktijk evalueren en verbeteren. Daarnaast leggen we extern verantwoording af en streven we naar transparantie en betrokkenheid van alle stakeholders.
  • Vakspecialisten: Onze ambitie is onze resultaten voor de basisvakken verder te verhogen. Daarom werken wij met drie vakcoördinatoren. Deze drie leerkrachten zijn coördinatoren voor hun expertise: rekenen, taal/lezen en hoogbegaafdheid. Ze hebben alle kennis van hun vak en zullen vanaf september 2025 deze vakken aanbieden aan de kinderen van groep 4 tot en met 8. Hierdoor hoeven ze niet meer van alle vakken alles te weten en lukt het om van één vak echt alles te weten; de leerlijnen goed in beeld te hebben, aanpak bij dyslexie of dyscalculie, etc. Vanuit hun eigen vaklokaal hebben ze alle materialen bij de hand. Het onderwijsjaar 2024/2025 gebruiken zij om hun expertise verder te vergroten. Zij zullen ook de professionals van de peuters tot en met groep 3 ondersteunen voor het bieden van een programma in hun expertise.

 

Hoe wij voldoen aan de overheidsrichtlijnen

  • Kernvakken: Wij bieden een sterk curriculum voor de kernvakken taal, rekenen en wiskunde, waarbij we de wettelijk vastgestelde referentieniveaus als basis nemen. Onze leerkrachten zijn goed getraind en gebruiken moderne lesmethodes en hulpmiddelen om deze vakken effectief te onderwijzen.
  • Burgerschap en sociale vaardigheden in relatie tot onze christelijke identiteit: Wij dragen actief bij aan de sociale en maatschappelijke vorming van onze kinderen. Dit doen we door lessen in burgerschap, waarin thema's als respect, verantwoordelijkheid en samenwerking centraal staan. Daarnaast bevorderen we sociale vaardigheden door groepsactiviteiten en samenwerkingsopdrachten. Dit is de hele dag te merken in de wijze waarop we met de kinderen praten en met elkaar omgaan. Het komt structureel terug in ons godsdienstonderwijs en de lessen van De Noordwijkse Methode.
  • Digitale geletterdheid: In ons onderwijsprogramma is digitale geletterdheid een belangrijk onderdeel. Wij introduceren bij onze kinderen vroegtijdig ict en digitale vaardigheden, wat hen voorbereidt op de toekomst. We maken gebruik van tablets, computers en interactieve leermiddelen om dit te realiseren.

 

Tijdens de lessen van De Noordwijkse Methode leren de kinderen:

  • Kritisch denken: wat is mijn bron, is deze betrouwbaar, etc.
  • sociale media: hoe ga ik hier op een juiste manier mee om, omgangsnormen, welk effect wil ik dat het op mij heeft, etc.

Tijdens de keuzeateliers kunnen onze kinderen zich ook inschrijven voor programmeren, green screen gebruik, het maken van stop motion filmpjes, etc. Daarnaast gebruiken we de methode Basicly. Deze lessen krijgen de kinderen vanaf groep 5. In groep 5 krijgen de kinderen een typecursus aangeboden waarmee ze hun typediploma kunnen halen.

  • Creatieve en fysieke ontwikkeling: Wij hechten veel waarde aan de creatieve en fysieke ontwikkeling van onze kinderen. Ons curriculum omvat kunst en cultuur, waarbij kinderen kennismaken met diverse vormen van expressie. Bewegend leren en bewegingsonderwijs zijn een integraal onderdeel van ons programma, met wekelijkse gymlessen en sportactiviteiten. Ons onderwijs zetten we regelmatig om in lessen waarbij de kinderen al bewegend aan het leerdoel werken. Dit bevordert de betrokkenheid en de concentratie en zorgt voor een betere samenwerking tussen de linker- en rechter hersenhelft.
  • Praktische implementatie van kwaliteit
  • Professionele ontwikkeling van leerkrachten: Onze leerkrachten blijven zich voortdurend ontwikkelen door middel van nascholing en deelname aan professionele leergemeenschappen. Hierdoor blijven zij op de hoogte van de nieuwste onderwijsontwikkelingen en didactische methoden.
  • Ouderbetrokkenheid: Wij betrekken ouders actief bij de ontwikkeling van hun kinderen. Dit doen we door middel van regelmatige communicatie over de voortgang van hun kind. Ouderbetrokkenheid versterkt de ontwikkeling en het welzijn van onze kinderen. Wij zijn de professionals voor het bieden van gepast onderwijs en ouders hebben de expertise met betrekking tot hun kind. Samen kunnen we een kind optimaal begeleiden, waarbij het de veiligheidsbeleving van het kind bevordert als ouders en kindcentrum dezelfde taal spreken.

Daarnaast organiseren we ook regelmatig momenten waarbij het kind zelf kan laten zien waar het aan gewerkt heeft of aan welk thema de komende periode gewerkt gaat worden. We werken met drie thema’s per jaar. Bij elk thema organiseren we een moment waarvoor de ouders uitgenodigd worden. Ook nodigen we ouders uit om hun kennis op onze locatie te delen. Iemand gepassioneerd zijn verhaal te horen vertellen zorgt voor een grote betrokkenheid van de kinderen. Zo heeft een vader die imker is verteld over zijn hobby, een moeder die verloskundige verteld over haar werk, etc.

  • Differentiatie: Ons onderwijs is afgestemd op de individuele behoeften van elk kind. Wij maken gebruik van differentiatie in onze lessen, zodat alle kinderen passend bij hun niveau en tempo kunnen leren. Dit bevordert hun leerplezier en motivatie.
  • Ontspanning: Vanaf september 2025 is het idee dat de kinderen vijf dagen per week tot 15:00 uur naar het kindcentrum gaan. Deze verandering zorgt ervoor dat er onder andere meer ruimte is in ons rooster voor ontspanning en activiteiten die bijdragen aan een gezonde leefstijl, zoals bewegen en gezond eten, iets dat wij al actief stimuleren. Het verlengde onderwijsrooster biedt de mogelijkheid om tussen rekenen, taal en lezen meer tijd voor ontspanning te creëren. Op deze manier is er ook meer ruimte om de creatieve vakken structureel in een ontspannen sfeer aan te bieden. Wij vinden het belangrijk dat kinderen leren hoe ze hun hoofd leeg kunnen maken en tot rust kunnen komen. Dit is essentieel voor hun huidige welzijn en zal hun ook later in hun leven voordelen bieden. Met deze aanpassing kunnen we ervoor zorgen dat een kind niet alleen beter presteert op het kindcentrum, maar zich ook mentaal en fysiek gezond ontwikkelt.
  • Evaluatie en feedback: Wij evalueren regelmatig de leerresultaten en het onderwijsproces door middel van toetsing en feedback. Dit stelt ons in staat om continu te verbeteren en de kwaliteit van ons onderwijs hoog te houden.

Met groeps- en kindbesprekingen van de leerkracht, intern begeleider en directie worden de kinderen goed in de gaten gehouden, wordt er gereflecteerd op het geboden onderwijs en wordt dit indien nodig bijgesteld. Twee keer per jaar maken we een kindcentrumanalyse waarbij we met het gehele team kijken naar de resultaten en bespreken we welke interventies ze in hun eigen groep hebben gedaan en met welk resultaat. We geven elkaar tips en adviezen en komen zo tot een optimaal programma voor onze kinderen.

 

Conclusie

Op ons kindcentrum zetten wij ons dagelijks in om onderwijs van de hoogste kwaliteit te bieden. Door te voldoen aan de eisen van de Onderwijsinspectie en de overheidsrichtlijnen, zorgen wij voor een solide basis voor de ontwikkeling van onze kinderen. Wij zijn trots op de resultaten die we samen bereiken en blijven streven naar voortdurende verbetering.

 

Voor vragen en/of informatie kunt u terecht bij de Onderwijsinspectie, info@owinsp.nl, www.onderwijsinspectie.nl, 0800 - 8051.